Eindmusical in het Chassé Theater: Fenne voelt zich net een beroemdheid

De kinderen van groep 8 van basisschool De Driezwing vinden het spannend. Maar ook schitterend. Optreden tijdens de eindmusical in het Bredase Chassé Theater. Hoe mooi is dat? ,,Ik vind het een eer.”

Vlak voordat Fenne Groot de planken op moet in het Chassé Theater staat ze licht gespannen achter het zwarte gordijn te wachten. Ze speelt de rol van visagiste in een musical over de productie van een soapserie. Van haar laatste dagen repeteren op De Driezwing herinnert Groot zich vooral de grappige momenten als er iets fout ging. ,,Ik ga mijn klas missen, iedereen is supergezellig en doet aardig tegen elkaar.” Dat ze mag optreden in een echt theater noemt Groot verder ‘een eer’, eentje die haar het gevoel geeft een beroemdheid te zijn.

Een echte traditie

Net als vorig jaar opent het Chassé Theater ook nu weer zijn deuren voor de musicals van groep 8. Een samenwerking die ontstond tijdens de coronaperiode, maar inmiddels een echte traditie begint te worden. Naast De Driezwing houden dit jaar nog minstens veertien scholen hun musical in het Chassé Theater. 

De jeugd leert volgens Birgit Tummers van het theater zo het toneel op een laagdrempelige manier kennen en daar wordt het culturele instelling zelf op lange termijn eveneens beter van. ,,Kinderen die het theater kennen, komen later vaak terug als ze zelf een gezin hebben.” 

Professioneler

Erwin en Sandra Gelens wachten in de lobby om straks vooral hun zoon Quin te aanschouwen. Ook hij spreekt van een unieke ambiance voor een groep 8-musical. ,,Dat begint al bij het binnengaan via de artiesteningang natuurlijk. De hele voorbereiding voelt ook professioneler: het klaarzetten, het repeteren en het eten vooraf.” 

Sandra Gelens verwacht dat Quin het goed zal doen in de zaal met rode stoelen. Naarmate de première dichterbij kwam. werd hij namelijk steeds zelfverzekerder. ,,Als moeder beleef je dat wel anders hoor, ik vind het spannend zo’n afsluiting van een basisschoolperiode.” 

Leraar Fred van den Brug van groep 8 heeft al heel wat eindmusicals meegemaakt. Toch blijft dit voor hem een bijzonder moment. ,,Een schoolmusical hoort bij een waardig afscheid van de basisschooltijd. Net als het schoolkamp is het ook iets wat ouders gewoon verwachten.” Dat dit de laatste twee jaar in het Chassé kon, noemt hij extra speciaal. Waar vind je immers in Breda een betere plek qua licht en geluid?

Best een uitdaging

Het theater gooide voor het eerst zijn deuren open in 2020 voor 21 basisscholen. Veel onderwijsinstellingen konden toen vanwege de coronapandemie geen musicalvoorstellingen zelf organiseren. Het theater had juist tijd en ruimte over vanwege de afgelasting van veel reguliere voorstellingen. 

,,Dit jaar is logistiek gezien best een uitdaging, vooral omdat alle scholen rond dezelfde tijd een musical hebben”, vertelt Birgit Tummers. Toch blijft het theater de komende jaren nog de basisscholen verwelkomen en ondersteunen via zijn Cultuurfonds. 

Bron: BN De Stem

Leerlingen De Parel geven met muurschildering kleur aan ontmoetingsruimte Huis van de Heuvel

Leerlingen van basisschool de Parel  hebben maandag samen met wethouder Arjen van Drunen een nieuwe muurschildering onthuld. De muurschildering is tot stand gekomen met en door de leerlingen. Het bevindt zich in de ontvangstruimte in het Huis van de Heuvel: de plek waar veel verschillende organisaties samenwerken om de wijk te versterken.

Sinds begin 2022 maken verschillende organisaties gebruik van een werkruimte in het Huis van de Heuvel om de samenwerking tussen de verschillende organisaties in de wijk te versterken en inwoners te ontmoeten. Om al deze organisaties en de wijkbewoners zich nog meer welkom en thuis te laten voelen, heeft een aantal gebruikers de ontvangstruimte meer kleur gegeven. Initiatiefnemers basisschool de Parel en Nieuwe Veste hebben hiervoor de samenwerking gezocht met Tom Onrust van Studio Onrust en Amber van den Brule van Minimam. In de muur zijn verschillende objecten verwerkt die veel voor de leerlingen van De Parel hebben betekend. Zoals een tajine, een ukelele, een Marokkaanse theepot, een gebedskleed en een serie apen van ‘horen, zien en zwijgen’. Het project is onderdeel van het ‘Jeugdplan Heuvel’ .

Wethouder Arjen van Drunen: “In de Heuvel wordt door veel verschillende organisaties hard gewerkt aan kansengelijkheid, leefbaarheid en veiligheid. Doordat ze allemaal werken vanuit één buurtpunt is die samenwerking versterkt wat de bewoners van de Heuvel ten goede komt. Het draait hier echt om ontmoeten en spelen. Dankzij de nauwe samenwerking is deze mooie plek tot stand gekomen waar iedereen en alle culturen welkom zijn. Dat alle culturen welkom zijn, zie je ook mooi terug in de muurschildering.”

Jeugdplan Heuvel
Sinds 2019 wordt er – als extra impuls vanuit de nota aandachtswijken – ingezet op intensievere samenwerking tussen professionele en vrijwillige organisaties in de wijk Heuvel op het gebied van jeugd. Onder coördinatie van de Nieuwe Veste werken partijen als Basisschool de Parel, Surplus, Ontmoetingscentrum de Vlieren, het Eetschap, Petje Af, Stichting het komt Goed, CJG, GGD, Grote Broer-Grote Zus, Prisma, Kober, Sport en Cultuurfonds, Breda Actief, Edux en Bredero gezondheidscentrum samen. Samen hebben ze een gezamenlijke werkruimte in Huis van de Heuvel en is extra ingezet op projecten als Buurthelden, Ontdek je talent, kooklessen voor kinderen/ouders, materialen Stichting Komt Goed en extra activiteiten van Petje Af.

Bron: BredaVandaag

Grote verrassing voor Oekraïense kinderen

In groep 8 van de Boomgaard werkten leerlingen aan een project over Black lives matter. Zo kwamen zij op het idee om zelf energie te steken in een goed doel. Amy, Romee en Yfke besloten samen om een lege-flessen-actie te starten voor Oekraïense kinderen hier in Nederland.

Vanuit de hele school hielpen kinderen mee aan deze actie. Deze drie kanjers liepen tot wel 5 keer per dag met volle karren van school naar de Jumbo om alle flessen weg te brengen. In de winkel kregen zij vaak ook nog wat extra flessen. Aan het eind van de actie hadden zij 355, 30 euro opgehaald!

Intussen had directeur Bart van Kempen namens deze leerlingen contact gezocht met de leerkracht van de klas voor Oekraïense leerlingen. Zij hebben een lokaal op Kbs De Burchtgaarde in gebruik. Leerkracht Miriam Goos kwam op het idee om cadeautjes te kopen waar de hele klas plezier aan heeft. Amy, Romee en Yfke kwamen deze op donderdag 14 juli, om deze samen met hun meneer Bart, aan de Oekraïnse leerlingen te overhandigen.

“Zo leuk om al die blije gezichten te zien”, vertelt Yfke, “We kregen knuffels en ze waren allemaal zo lief!” Amy vertelt dat ze helemaal smolt toen ze de cadeautjes mocht geven. “Mooi dat deze kinderen hier een fijne tijd hebben, dat we daar iets voor kunnen doen. Ze zijn zo dankbaar”. Romee is heel blij dat zij iets goeds hebben kunnen doen: “Dat geeft echt een goed gevoel!”

Nadat alle cadeautjes waren uitgepakt ging de hele klas naar buiten en daar volgde nog een laatste (en lekkerste) verrassing: de wagen van de IJsbeer reed het schoolplein!

Wat gaat er goed?

“Je richt je op dat wat niet goed is en wat je daar dan nog aan kan doen. Dat wil ik graag ombuigen. Ik leerde op zoek te gaan naar sterke kanten, wat wel mogelijk is.”

Continue reading

Groeimindset bij INOS

Groeimindset INOS

In deze video vertellen leerkrachten Anke en Isabel over onze overtuiging dat iedereen de kracht in zich heeft om te kunnen groeien. Hoe dat op onze scholen zichtbaar en merkbaar wordt in de manier waarop wij kijken en samen spreken over de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen. “Wij hebben een droom. Om Groeimindset de basis te laten worden van wie wij zijn en wat we doen.”