De kinderen van groep 8 van basisschool De Driezwing vinden het spannend. Maar ook schitterend. Optreden tijdens de eindmusical in het Bredase Chassé Theater. Hoe mooi is dat? ,,Ik vind het een eer.”

Vlak voordat Fenne Groot de planken op moet in het Chassé Theater staat ze licht gespannen achter het zwarte gordijn te wachten. Ze speelt de rol van visagiste in een musical over de productie van een soapserie. Van haar laatste dagen repeteren op De Driezwing herinnert Groot zich vooral de grappige momenten als er iets fout ging. ,,Ik ga mijn klas missen, iedereen is supergezellig en doet aardig tegen elkaar.” Dat ze mag optreden in een echt theater noemt Groot verder ‘een eer’, eentje die haar het gevoel geeft een beroemdheid te zijn.

Een echte traditie

Net als vorig jaar opent het Chassé Theater ook nu weer zijn deuren voor de musicals van groep 8. Een samenwerking die ontstond tijdens de coronaperiode, maar inmiddels een echte traditie begint te worden. Naast De Driezwing houden dit jaar nog minstens veertien scholen hun musical in het Chassé Theater. 

De jeugd leert volgens Birgit Tummers van het theater zo het toneel op een laagdrempelige manier kennen en daar wordt het culturele instelling zelf op lange termijn eveneens beter van. ,,Kinderen die het theater kennen, komen later vaak terug als ze zelf een gezin hebben.” 

Professioneler

Erwin en Sandra Gelens wachten in de lobby om straks vooral hun zoon Quin te aanschouwen. Ook hij spreekt van een unieke ambiance voor een groep 8-musical. ,,Dat begint al bij het binnengaan via de artiesteningang natuurlijk. De hele voorbereiding voelt ook professioneler: het klaarzetten, het repeteren en het eten vooraf.” 

Sandra Gelens verwacht dat Quin het goed zal doen in de zaal met rode stoelen. Naarmate de première dichterbij kwam. werd hij namelijk steeds zelfverzekerder. ,,Als moeder beleef je dat wel anders hoor, ik vind het spannend zo’n afsluiting van een basisschoolperiode.” 

Leraar Fred van den Brug van groep 8 heeft al heel wat eindmusicals meegemaakt. Toch blijft dit voor hem een bijzonder moment. ,,Een schoolmusical hoort bij een waardig afscheid van de basisschooltijd. Net als het schoolkamp is het ook iets wat ouders gewoon verwachten.” Dat dit de laatste twee jaar in het Chassé kon, noemt hij extra speciaal. Waar vind je immers in Breda een betere plek qua licht en geluid?

Best een uitdaging

Het theater gooide voor het eerst zijn deuren open in 2020 voor 21 basisscholen. Veel onderwijsinstellingen konden toen vanwege de coronapandemie geen musicalvoorstellingen zelf organiseren. Het theater had juist tijd en ruimte over vanwege de afgelasting van veel reguliere voorstellingen. 

,,Dit jaar is logistiek gezien best een uitdaging, vooral omdat alle scholen rond dezelfde tijd een musical hebben”, vertelt Birgit Tummers. Toch blijft het theater de komende jaren nog de basisscholen verwelkomen en ondersteunen via zijn Cultuurfonds. 

Bron: BN De Stem

Recommended Posts