Skip to content

Taalklas Volwassenen

De Taalklas Volwassenen vind je op 3 scholen in Breda. Daar geven leerkrachten wekelijks taallessen  aan ouders uit de wijk. Het belangrijkste doel is om ouders de Nederlandse taal te leren. Zo krijgen zij de kans om bijvoorbeeld een oudergesprek te voeren. Of om hun kind te helpen bij het leren. De Taalklas Volwassenen kweekt bewustwording welk effect hun eigen taalvaardigheid heeft op de taalontwikkeling van hun kind.

De taallessen worden gegeven op 3 basisscholen:

  • Kbs Olympia in de Haagse Beemden
  • Kbs De Parel in de Heuvel
  • Kbs John F. Kennedy in de Hoge Vucht

Ouders moeten kinderen hebben in de leeftijd van de basisschool en woonachtig zijn in de wijk van de school. In dit filmpje vertellen leerkrachten Annemiek, Marijke en Saskia over de Taalklas. 

 

Bijzondere formule met oppas

Het verzorgen van oppas maakt dit project succesvol. De opvang van de kinderen wordt verzorgd door vrijwilligers (oud-cursisten of oud-leerkrachten). Zo kunnen de ouders ongestoord de lessen volgen. De meesten hebben zelf immers een jong gezin.

Gemiddeld hebben deelnemers een jaar nodig om een volgend niveau te bereiken. Dan krijgt de deelnemer ook een certificaat. Twee keer per week krijgen zij anderhalf uur les.

Binnen de Taalklas Volwassenen wordt op 4 niveaus les gegeven:

  • Alfagroep (voor analfabeten)
  • Niveau A0-A1
  • Niveau A1-A2
  • Niveau A2-B1

In de lessen wordt aandacht besteed aan spreken, luisteren, lezen en schrijven. Daarnaast wordt er gesproken over zaken waar je in het dagelijkse leven als ouder mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld hoe een verjaardag gevierd wordt in de klas of over feestdagen die we op school vieren.

Aanmelden

Ouders melden zich aan bij de Taalklas Volwassenen via dit contactformulier. Maar de meeste ouders vinden de Taalklas Volwassenen via mond op mond reclame. Ken jij iemand die baat heeft bij de lessen van Taalklas Volwassenen? Geef onze contactinformatie dan aan hen door.

Als iemand zich heeft aangemeld, maakt Het Digi-Taalhuis zelf een afspraak voor een intakegesprek.  

De Taalklas Volwassenen komt voort uit de samenwerking van INOS, Gemeente Breda en het Digi-Taalhuis.