De leerlingenraad kwam dinsdag voor de tweede keer dit jaar bij elkaar. Deze keer waren zij welkom in het Urban Living Lab. De leerlingen kregen daar hun eerste toekomstles van juf Zina. In maart volgt de volgende les en werken we langzaam toe naar de kindertrendrede 2022. Dat is een alternatieve ’troonrede’ en een belangrijk trenddocument voor de lokale politiek, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Elk jaar vertelt een delegatie van scholieren in de leeftijd van 9 tot 13 jaar hoe zij de wereld in de toekomst zien en geven zij adviezen aan hun stad. Dat gebeurt jaarlijks tijdens een van de raadsvergaderingen in het stadhuis, dit jaar met de INOS leerlingenraad.

Voor dit jaar staat op het programma om 3 adviezen die vorig jaar zijn gegeven verder uit te werken. Dat zijn  overigens adviezen die nauw samenhangen met de toekomstbeelden die onze leerlingen al bij het schrijven van ons koersplan hebben gedeeld, en waar zij het graag over willen hebben.

De leerlingen hebben tijdens deze sessie geleerd om te kijken naar trends en signalen die laten zien dat er iets gaat (of misschien wel mag of moet) veranderen. Zij kozen zelf een trend uit (bijvoorbeeld de opkomst van virtual reality om auto te leren rijden) en bespraken samen hoe die impact heeft op hun eigen toekomst. De laatste uitwerking maakten zij in kleine groepen van drie die daarna in de groep werden besproken.  

Goed doel: KiKa

De leerlingenraad kiest elk jaar een goed doel. INOS doneert een bedrag van 320 euro (0,25 euro per medewerker). Dit jaar koos de leerlingenraad voor KiKa (Kinderen Kankervrij). Desiree van Peer was namens KiKa aanwezig bij de leerlingenraad om de cheque in ontvangst te nemen. Zij vertelde over KiKa, met welke acties zij bezig zijn en waarom steun voor dit goede doel zo hard nodig is.

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 81% van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. KiKa heeft als doel om dit percentage te verhogen naar 100%. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere ontwikkelingen op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.

Recommended Posts