Wist je dat het Bestuursbureau van INOS in Breda is gevestigd in een rijksmonument? En dat er spannende verhalen over te vertellen zijn? Dat is precies de reden dat de deuren tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 wagenwijd opengingen. Tijdens een rondleiding, onder andere gegeven door INOS-medewerkers, kwamen de bezoekers meer te weten over de plek waar tegenwoordig wordt gewerkt aan een kansrijke toekomst voor kinderen en medewerkers van alle INOS-scholen.

Rondleiding door INOS-medewerkers

Een van de rondleiders was INOS-medewerker Paul van den Broeck, die zelf ook weer met hele andere ogen naar zijn eigen werkplek ging kijken. Paul: normaal kom je binnen en loop je ‘gewoon’ naar je werkplek. Nu ik me voor de rondleidingen heb verdiept in de historie van dit bijzondere bouwwerk – een historie die ruim 200 jaar teruggaat – heb ik geleerd dat vrijwel elke steen, inkeping, opening en manier van metselen een functie had. Het was erg leuk om deze kennis over te kunnen dragen aan de bezoekers. Bezoekers die soms van (ver) buiten Breda kwamen, erg geïnteresseerd waren en aan de lippen hingen over de verhalen over kogels, kanonnen, poep en zout. Maar ook onze stadsgenoten zelf werden aangenaam verrast. Een veelgehoorde zin was dan ook: “Nooit geweten dat dit er stond, wat een prachtig gebouw!” Het verhaal dat werd verteld mocht op veel enthousiasme rekenen. 

Geslaagd

Zowel de organisatie van de Open Monumentendag als INOS zelf blikken terug op een geslaagde dag. De kans is dan ook groot dat het Bestuursbureau ook volgend jaar de deuren weer zal openen. Meer weten over dit bijzonder stukje Bredase historie? Laat het ons weten en we sturen je graag meer informatie toe.

Recommended Posts