Een dagje meelopen met de baas van NAC of Scania. Wie wil dat nou niet? Acht leerlingen kijken hun ogen uit. “Zijn bij NAC weleens donkere spelers beledigd?”

“We kijken veel te weinig door de ogen van kinderen, terwijl dat heel verfrissend is. Als kinderen echt de baas waren, hadden we veel minder problemen.” NAC Breda-directeur Luuc Eisenga staat deze donderdag graag zijn plaats af aan Marwa Omary en Walid Bouhira, van groep 8 van Kbs De Wisselaar.

Janko van der Baan is deze dag geen directeur van Scania Benelux. Zijn kantoor aan het Spinveld is het domein van Daan Smeekens (14) van Tessenderlandt. Hij gaat Van der Baan en zijn staf leren hoe je jongeren echt bereikt met social media.

Bazen van morgen

In heel Nederland zijn ‘Bazen van morgen’ aan de slag, zo’n 350. In Breda zijn het acht leerlingen. Behalve Scania en NAC doen onder meer bedrijven als Amphia, Dazure en Surplus mee aan het project van JINC, dat kinderen helpt met een goede start op de arbeidsmarkt. ,,Het is nog steeds zo dat je postcode, dus de buurt waar je opgroeit, mede bepaalt hoe je kansen zijn”, zegt Nanda Slikkerveer van JINC Breda. ,,Terwijl ieder kind eigen talenten heeft. Met dit soort stages willen we hen steunen.”

Daan Smeekens lijkt wat onder de indruk van Scania: ,,Het is een groot bedrijf, ik kan hier vandaag een hoop leren. Zelf doe ik veel op Instagram en Snapchat, zoals de meeste jongeren.”

Dat is voor Van der Baan al een opsteker. ,,Zo leren wij van Daan, en daar is deze dag ook voor bedoeld. Wij zijn als technisch bedrijf bezig om meer jongeren voor onze sector te enthousiasmeren. Het hele jaar door ontvangen we kids in al onze vestigingen. Dus dit is geen windowdressing, we hebben hier veel bij te winnen. Straks laten we Daan een van onze werkplaatsen zien, waar we aan de trucks sleutelen. Daar krijgt hij een opdracht rond social media.” Maar eerst samen op de foto, met Smeekens in de echte directeursstoel. Omary en Bouhira zijn net klaar met hun rondleiding door het NAC-stadion. (Ze stonden zelfs op het ‘heilige gras’, maar dat mag eigenlijk niet in de krant.) Niet gehinderd door valse bescheidenheid legt Omary (11) meteen haar vragen voor aan Eisenga.

Ze bekijkt het duidelijk vanuit de sociale kant. ,,Waarom doen spelers en supporters zo lelijk tegen elkaar als ze verliezen? Voetbal moet toch plezier zijn? Zijn er bij NAC weleens donkere spelers beledigd, zoals laatst bij FC Den Bosch?”, wil ze weten. ,,Goed dat je dat vraagt”, zegt de NAC-directeur, ,,want dat zijn dingen waarover wij ons ook heel druk maken. We hebben de afspraak met de spelers dat ze bij discriminatie van het veld mogen stappen, ongeacht de gevolgen. We zijn allemaal gelijk als mensen, dat willen we juist met sport uitdragen. Daarom dragen we hetzelfde tenue.”

Bouhira hoopt deze dag vooral te leren over de zaken achter het voetbal, zoals de catering. Maar ook hij is benieuwd hoe wordt omgegaan met spelers en supporters.

Eisenga wil van de twee ook weten hoe ze zaken bij zijn club zouden aanpakken, zoals de inrichting van een supportersvak voor kinderen. ,,Laat maar weten wat je denkt”, houdt hij Marwa en Walid voor, ,,het kan niet gek genoeg zijn.” Eisenga blijft vooral de maatschappelijke functies van NAC benadrukken, waarbij hij bij zijn ‘collega’s’ voor vandaag een gewillig oor vindt. Maar zijn ploeg speelt deze avond ook voor de beker tegen PSV, en Bouhira geeft hem en passant wat tactische tips. Want ja, je bent directeur of niet. Al is het maar voor een dag.

Bron: BN De Stem

Recommended Posts