De grond trilt als ridder Witte Wilhelm en zijn tegenstander, Rode Roderick, te paard het strijdtoneel betreedt. De kinderen van de JF Kennedyschool juichen het tweetal toe. Het 55-jarige bestaan van de basisschool in de wijk Hoge Vucht is deze week op koninklijke wijze gevierd.

Witte en rode vlaggen wapperen in de lucht. Over het grasveld op de hoek Belgiëplein/Biesdonkweg klinkt donderdagmiddag de opzwepende stem van een jonkvrouwe. Ze neemt de kinderen van basisschool JF Kennedy mee terug in de tijd, naar de periode van koningen en ridders. 

Eerder deze week hebben de kinderen zich al voorbereid op het riddertoernooi. Ze hebben vlaggen ontworpen, kronen gemaakt en onder begeleiding geoefend met handboogschieten en zwaardvechten.

Wit en rood

Het riddertoernooi is de afsluiting van een koninklijke week op de school. ,,We hebben de groepen al in het begin van de week verdeeld, de helft voor de witte ridder, de helft voor de rode”, vertelt directeur Mariska Snijder. ,,Vervolgens zijn de kinderen enthousiast gaan knutselen en oefenen. Ze zitten er helemaal in, echt leuk.”

Eigenlijk bestond de school begin vorig jaar al 55 jaar en had de viering afgelopen juni moeten zijn. Snijder: ,,Door corona is het opgeschoven, we zijn blij dat het alsnog kan doorgaan. Na twee vreemde schooljaren heeft iedereen hier op school dit feestje wel verdiend.”

Appel

Ondertussen zoeken de ridders op het veld geschikte schildknapen tussen de scholieren. Ze worden getest op hun zwaardvaardigheden. Eén voor één doorklieven de uitverkoren kinderen een appel met een zwaard. Elke rake zwaai levert een luid applaus op.

Als het gezelschap compleet is, met jonkvrouwe, hofdame en schildknapen, komen de paarden tevoorschijn en gaan Witte Wilhelm en Rode Roderick strijden voor het koningschap. Onder enthousiaste aanmoediging van de kinderen tonen de ridders hoe goed ze zijn in ringsteken, bordjes omduwen met hun lans en appels klieven met hun zwaard.

Ridder Witte Wilhelm wint en mag zich tot koning kronen. Voor de kinderen zit dit feest erop. Maar vrijdag beleven ze allemaal nog een eigen sprookje, tijdens hun schoolreis naar de Efteling.  

Recommended Posts