Als je de Vlaanderenstraat inrijdt zie je de bovenste lokalen al blinken boven een berg puin. Het sloopbedrijf is druk bezig met het verwijderen van de fundamenten van het oude schoolgebouw. Daar komt nog voor de herfstvakantie het nieuwe schoolplein met een eigen voetbalveld. Vanaf de achterkant lijkt het gebouw er al een tijdje te staan, zo in het gras en omgeven door oudere hoge bomen.

Bij de ingang van de school staat een grote W, van Wisselaar, van Warm en van Welkom. Directeur Eric Gladdines laat mij trots het gebouw zien. Binnen sta je meteen in de aula, met aan de ene kant de bibliotheekkasten, aan de andere kant een grote hoek met keuken en teamtafels. Een wand kan helemaal worden weggeschoven zodat de aula nog groter kan worden. Daar zit de gloednieuwe speelzaal.

Het gebouw heeft allerlei handige oplossingen: bijvoorbeeld een deur die de speelzaal met de gloednieuwe en moderne gymzaal verbindt. Aan de buitenkant laat Eric een aparte deur zien: daarachter zit een wc, voor de leerlingen tijdens de pauze.
De school heeft twee verdiepingen. Beneden zitten de groepen 1, 2 en 3. De hele verdieping is open, er zijn 4 lokalen rond de middenruimte. Groep 3 krijgt daar instructie, terwijl aan de andere kant groep 1 leerlingen met werkjes bezig zijn. Achter een glazen wand met schuifdeur is de peuterspeelzaal. Er is duidelijk alle ruimte om elkaar te ontmoeten en samen te werken.

Via de grote trap komen we op de tweede verdieping. Daar werken nu groep 4 t/m 8. Elk in een eigen hoek. Ook daar zijn allerlei werkplekken gemaakt in de middenruimte. Twee leerlingen uit groep 5 zitten daar te werken. Zij antwoorden op de vraag hoe de eerste dag bevalt: “Het is even wennen hoor. De ingang is heel mooi maar wel een beetje te geel. Maar ik vind het hier erg mooi. De klassen zijn heel anders, zo zonder deuren, open. De ronde tafels vind ik heel handig. Ik kan mij goed concentreren, soms hoor ik ook de andere juffen. Elke verdieping heeft ook een stiltelokaal: een ruimte die afsluitbaar is.

Via een klein trapje, door een voorlopige deur, naar het dak. Rond de technische installatie is een groot terras gemaakt. Er groeit al klimop in grote bakken die de technische installatie straks echt aan het oog onttrekt. Rondom is een groot terras. Daar komt een aantal picknicktafels te staan waar leerlingen aan kunnen werken.

Er is hard gewerkt om de school ingericht en op orde te krijgen. Eric noemt ook speciaal zijn conciërge: “Die maakt al weken heel lange dagen om alles een plek te geven, op te hangen. Het hele team heeft keihard gewerkt, zowel de hele eerste week als de laatste week van de vakantie was iedereen druk om de school in te richten.”

Recommended Posts