BREDA – Leerlingen van groep acht hadden zich het laatste jaar van de basisschool heel anders voorgesteld. Het afsluitende schoolkamp is door de coronacrisis op alle 25 INOS-basisscholen afgelast. De eindmusical gaat wel door, maar het is nog de vraag of ouders kunnen komen kijken naar de acteerkunsten van hun kroost. ,,Sneu dat hun laatste jaar zo loopt.”

De leerlingen van de Petrus & Paulusschool oefenen de musical niet in de aula, maar op het schoolplein. Door de strenge coronamaatregelen worden geen mensen van buiten toegelaten. Dus ook de fotograaf van de krant niet. Zelfs docenten van de middelbare school zijn niet welkom voor de ‘warme overdracht’ van de achtstegroepers, voordat ze uitvliegen naar de middelbare school.

Kamperen in Zeeland

,,Alles is anders dit jaar”, zegt directeur Maartje Schalk. ,,De teleurstelling en het verdriet over het afgelaste schoolkamp doet ons ook pijn. Je gunt ze een bijzondere afsluiting van hun tijd op de basisschool. We gaan ieder jaar met alle groepen acht kamperen in Zeeland. Dat is een grote groep en zonder sanitaire voorzieningen op de camping kan dat niet. Als de campings op 1 juli weer volledig opengaan, is dat voor ons helaas te laat.” De school zal een alternatieve feestweek op school organiseren met allerlei activiteiten.

Dertig kinderen in een videochat

Voor het zo ver is zijn de achtstegroepers druk met de eindmusical. Die hebben ze thuis via de computer geoefend toen ze niet naar school konden. ,,Het was een behoorlijke uitdaging om met dertig kinderen in een videochat de teksten te oefenen”, zegt Sal Bauwens, juf van groep acht. ,,Ik heb het gevoel dat we erg achterlopen en nog hard moeten repeteren, want normaal beginnen we hier na de carnaval al mee. Maar ik zag vandaag al leerlingen die teksten uit hun hoofd kennen. De kinderen zijn enorm gemotiveerd.” 

Op halve kracht

Nu de scholen weer open zijn, oefenen de leerlingen op halve kracht, omdat de klas is opgesplitst in twee groepen, die op verschillende dagen naar school komen. ,,Het is lastig als je tegenspeler net in die andere groep zit. Iemand anders neemt die rol dan tijdelijk over. Het is heel vreemd dat we nog niet met de hele klas hebben geoefend.”

Het is nog de vraag of ouders het uiteindelijke resultaat van al dat oefenen kunnen komen bewonderen. Bauwens: ,,We zijn nog aan het uitzoeken hoe we de musical voor ouders kunnen opvoeren, die allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven. Daar zijn we nog niet uit. We gaan de musical filmen, maar we hopen dat de ouders er ook echt bij aanwezig kunnen zijn.”

Bron: BN De Stem

Recommended Posts