Op de wasbakken in de wc’s van basisschool De Burchtgaarde in Breda prijken pontificaal grote flessen handzeep. Een eindje verder zitten de leerlingen van groep 3 in een kring gespannen te wachten op wat juf Esther gaat vertellen over coronahygiëne. Want alle kinderen van de school krijgen deze maandagochtend les in handen wassen en hoesten, in de strijd tegen het rondwarende coronavirus.

Mouwen opstropen, handen nat maken en zeep uit het pompje pakken. De kinderen hebben net een filmpje van het RIVM gezien met een handenwasinstructie en doen ijverig de bewegingen na die de juf voordoet. ,,Wat moeten we nu doen?”, vraagt ze na elke stap aan de leerlingen, die hun vinger in de lucht steken om te laten zien dat ze goed geluisterd hebben.

Als de instructie op het droge achter de rug is, is het tijd om met water en zeep aan de slag te gaan. Alle kinderen verzamelen zich achter in de klas rondom het aanrechtje en Niels mag laten zien dat hij het begrepen heeft. Als hij z’n handen en polsen goed heeft ingezeept en afgespoeld, pakt hij de handdoek van het rekje, droogt z’n handen en frommelt vervolgens de handdoek terug op het rek. ,,Wel netjes ophangen”, zegt juf Esther, waarna Niels de handdoek keurig aan het haakje hangt.

Ga je dood aan het coronavi­rus?

Terug in de kring is het tijd voor een vragenrondje. ,,Ga je dood aan het coronavirus?” vraagt een van de kinderen. ,,Je mag niet hoesten, anders krijg je het virus”, zegt een ander. Mooi moment voor de hoesinstructie. Hoe moest dat ook alweer, vraagt de juf. De ellebogen gaan massaal naar de mond en er wordt flink gehoest. ,,Of pak een zakdoekje als je denkt dat er snotjes meekomen. Dat gooi je daarna in de prullenbak.” Het kan maar duidelijk zijn.

Voetje geven

Tot slot nog een lesje handen geven. Of beter gezegd, elleboog of voetje geven. ,,Wij geven de kinderen elke ochtend een hand als ze de klas binnenkomen”, vertelt schooldirecteur Johan Traa. ,,Vanochtend om acht uur hebben we bijeenkomst gehad met het team waarin we alles hebben doorgesproken. Daar kwam ook aan de orde hoe we met het handen geven omgaan. Iemand opperde toen om in plaats daarvan even met de ellebogen of voeten tegen elkaar aan te wrijven. Vinden kinderen nog leuk ook.”

Traa is zelf afgelopen weekend naar de supermarkt geweest om extra handzeep te kopen voor school. Was er nog genoeg? ,,Na mij niet meer”, lacht hij. ,,Ik heb 35 flessen gekocht. En daarna naar de Lidl voor tissues. Vanmiddag krijgen we ook nog extra zeep van INOS (de scholenkoepel waar De Burchtgaarde onder valt, red.) en papieren handdoekjes. Tot die tijd verschonen we de katoenen handdoeken vier keer per dag. Normaal is dat twee keer.” 

Op de wc’s staan twee jongetjes hun handen te boenen. Ze hebben al handenwasles gehad zeggen ze. Hoe ze het daarvoor deden? ,,Hetzelfde”, zegt Zeinineddin (9) voordat hij ervandoor schiet richting zijn klaslokaal. ,,Mijn moeder vertelde me hoe het moest.”

Bron: BN De Stem

Recommended Posts