Ga er maar aan staan. Je bent twintig en nu al reddingsboei voor 22 kleuters. Sinds de jaarwisseling draait Anouk de Jong op maandag en dinsdag haar eigen groep op basisschool De Parel in Breda. ,,In het begin greep alles me aan. Er zijn kindjes bij die al zoveel meegemaakt hebben. Die zou je het liefst mee naar huis nemen, maar dat kan natuurlijk niet. Je moet als leerkracht ook leren los laten.”

Nog een half jaar te gaan en de Oudenbossche Leraar In Opleiding (LIO) studeert af aan de pabo van Avans Hogeschool in Breda. Als LIO-stagiaire mag Anouk met begeleiding voor de klas staan. Maar in praktijk klaart ze de klus al zelfstandig.

Ook op De Parel is het groeiende tekort aan leerkrachten voelbaar. ,,Dit schooljaar zijn al klassen naar huis gestuurd. Het gebeurt ook dat groepen noodgedwongen over andere klassen verdeeld worden omdat er simpelweg geen leerkracht te vinden is. De vervangingspoule voor zieken is leeg”, weet Anouk.

De Parel -176 leerlingen- heeft bovengemiddeld veel kinderen die extra zorg nodig hebben. Anouk: ,,In mijn groep zitten verschillende kinderen met een taal- en ontwikkelingsstoornis. Ik ken leerlingen met thuis zoveel problemen dat ze het liefst bij ons op school zijn. Zeggen ze: Juf, ik wil niet zo’n lange zomervakantie. Mag ik gewoon naar school komen?”

Dat soort ontboezemingen hebben impact op de jonge beginnende leerkracht. ,,Ik woon nog bij mijn ouders in Oudenbosch, ben nooit iets tekort gekomen, heb nergens over te klagen. En dan kom je in dit vak kinderen tegen die door problemen niet thuis kunnen wonen of die met helemaal niets uit een ver land zijn gevlucht. Ik zal nooit vergeten dat een 7-jarig meisje kwam vertellen hoe ze haar broertje van twee dagenlang had moeten dragen. Ze is zó blij dat ze hier mag zijn.”

Het raakt en motiveert Anouk. ,,Vroeger was ik al in de weer met jonge kinderen. Leren is belangrijk, maar ik wil ook dat mijn kindjes het fijn hebben, dat ze zich veilig voelen. Ik heb voor mijn werk als leerkracht al een gedragsspecialisatie gevolgd waarmee ik zorgkinderen beter kan helpen. Misschien dat het speciaal onderwijs ook wel iets is voor mij.”

Recommended Posts