“Onderwijs is een leuke sector om in te werken, een cultuur waarin ik mij thuis voel. Hier begint het leven, ik vind het heel mooi dat ik samen met mijn collega’s iets toe mag voegen, al is het indirect, aan de ontwikkeling van kinderen”.

Edwin Matthijssen is beleidsadviseur financiën op het bestuursbureau van INOS. Edwin woont in Roosendaal en komt oorspronkelijk uit Wouw. Daar komt hij nog elke week. “Ik vind het leuk om mensen te helpen. Op vrijdag breng ik daar medicijnen rond voor de apotheek als fietskoerier. Mensen zijn altijd blij als de medicijnen weer aan de deur gebracht worden. Zo kom ik aan mijn fietskilometers en kom ik vrienden en familie tegen. In mijn vrije tijd fiets ik veel, vaak samen met de vrienden van fietsclub ‘De Molenrijders onder het motto ‘samen uit, samen thuis’. Als vrijwilliger geef ik hulp aan mensen die het nodig hebben. Hulp bieden, daar leef ik voor”. 

Na zijn opleiding bedrijfseconomie heeft Edwin gewerkt bij een transportbedrijf, een bank en een administratiekantoor voor onderwijs. Daarna lang voor een organisatie voor ouderenzorg. Sinds 2018 werkt hij weer voor het onderwijs. Dat voelt luchtiger en past beter bij hem. Eerst bij Van Oers (partner van INOS) waarna hij, toen er bij INOS een functie vrijkwam, de overstap maakte naar het bestuursbureau.

“Als beleidsadviseur zorg ik dat de directeuren goed op de hoogte zijn van hoe financiën werken in het onderwijs, dat zij weten welke middelen er voor hen beschikbaar zijn en welke mogelijkheden die bieden. Bij INOS zijn we solidair, zorgen we voor elkaar. Dat betekent dat we onze middelen goed moeten verdelen, ik zie er ook op toe dat dit gebeurt en maak daar beleidsvoorstellen voor”.

Er zijn op het bestuursbureau twee beleidsadviseurs financiën. Zij bekijken wat er bovenschools nodig is om INOS als geheel goed te laten functioneren en wat scholen nodig hebben om goed onderwijs te geven aan hun leerlingen. “Jaarlijks bekijk ik samen met de directeuren wat hun budget is en wat zij daarmee kunnen doen. Bijvoorbeeld hoeveel groepen zij kunnen of willen vormen. We hoeven daarbij geen geld over te houden. Wij zorgen ervoor dat elke euro ten goede komt aan ons onderwijs. Onze afdeling is op die manier het financiële geweten van de organisatie”.


“Samen praten en denken

over plannen die ten goede

komen aan onderwijs”


Op het bestuursbureau werken verschillende afdelingen samen: Personeelszaken, Verzuim, ICT, Phoenix. “Wij kijken en denken mee met nieuwe ontwikkelingen. Dat vind ik ook zo leuk aan deze functie bij INOS. Je praat en denkt mee of een plan ten goede komt aan het onderwijs, wat de toegevoegde waarde is. En soms moet het gewoon omdat het vanuit de overheid wordt opgelegd. Dan zorgen we daarvoor”.

Voor de toekomst ziet Edwin nog meer dan voldoende uitdaging. Het vak is continu in beweging. “Scholen groeien of krimpen, wat gevolgen heeft voor de begroting en mogelijkheden. Elk jaar worden subsidies aangepast, verdwijnen of komen erbij, elk met eigen regels en voorwaarden. Daarnaast gaat in 2023 de algemene bekostiging vanuit de overheid helemaal op de schop, wat grote gevolgen heeft voor hoe wij onze financiën nu hebben ingericht.

Waar ik blij mee ben, is dat ik hier veel vrijheid krijg om mijn werk flexibel in te delen. Ik wil dingen graag goed doen, als ik iets niet snap ga ik het net zo lang bestuderen tot ik het snap. Ik koos bewust voor onderwijs en INOS, hier kan ik mijn talent goed kan inzetten zodat het ten goede komt aan de maatschappij”.

Recommended Posts