Op 7 oktober kwam de INOS leerlingenraad van dit schooljaar voor de eerste keer bij elkaar. Een paar leerlingen waren al bekend van vorig jaar, het grootste deel was nieuw. Zo’n eerste keer is dan best spannend… maar na het eerste voorstelrondje en het kiezen van nieuwe voorzitters kwamen de tongen snel los.

Het goede doel: stichting KIKA

De eerste daad van de leerlingenraad was het kiezen van een goed doel. INOS stelt elk jaar per medewerker € 0,25 beschikbaar. Eerst mocht iedereen een goed doel noemen waarna de leerlingen een keuze mochten maken. De keuze was dit keer snel gemaakt: het goede doel voor dit jaar is KIKA, stichting Kinderen Kankervrij. Bij de tweede bijeenkomst (7 december) nodigen we een vertegenwoordiger van KIKA uit om het bedrag te doneren.

Onderwerpen op de agenda / meewerken aan de kindertrendrede

De leerlingenraad bepaalt voor een deel zelf welke onderwerpen op de agenda komen te staan. Dit jaar werken we daarin samen met de organisatoren van de Kindertrendrede. De KinderTrendRede is een alternatieve troonrede en een belangrijk trenddocument voor de Bredase politiek, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.

Elk jaar wordt de kindertrendrede voorgelezen aan de gemeenteraad. Die heeft twee jaar geleden al besloten dat de adviezen van de leerlingenraad niet vrijblijvend zijn. Doordat het komende jaar leerlingen van INOS meewerken aan de kindertrendrede (september 2021), telt hun stem dus ook mee bij zaken waar de gemeente mee bezig is. 

Samen hebben wij al een rijtje onderwerpen waar de leerlingenraad het met ons over wil hebben. En niet heel toevallig zien we een overlap met de onderwerpen die vorig jaar ook werden aangedragen:

  • Over groenere speelpleinen en verschillende speeltoestellen
  • Leren en Ontspannen
  • Bewegend leren
  • Buitenlessen
  • Veiligheid in en rond de school
  • Langere pauzes  / indeling van de dag
  • Natuurlessen in de natuur. ​​​​​​​

De vorige leerlingenraad zorgde er al voor dat een deel van deze onderwerpen in het koersplan staan. Zij zullen ons daar dus zeker in volgen en op aanspreken (en dat is precies de bedoeling!).

Recommended Posts