Nicole van Son opende met een toespraak waarin zij een aantal lessen deelde uit Ubuntu, het Afrikaans concept waarvan de kern is dat alles wat we leren en ervaren voortkomt uit de relatie met anderen. Over Ik ben, omdat wij zijn, over naar elkaar luisteren, meeleven, dankbaarheid en gelijkheid, over verhalen delen en dat iedere stem gehoord mag worden.

Beste collega’s en oud-collega’s,

Twee jaar geleden kozen wij voor Ubuntu, oftewel ‘Ik ben, omdat wij zijn’ als titel van ons koersplan. Een nieuw motto dat onze waarden en identiteit vertegenwoordigt.

De afgelopen jaren is dit motto een lijfspreuk geworden voor mijn persoonlijk handelen als bestuurder en is het ook steeds meer de leidraad geworden van onze organisatie. Een paar maanden geleden kreeg ik van onze directeuren een boek cadeau van Mungi Ngomane, de kleindochter van Desmond Tutu met de titel De lessen van Ubuntu. Ik heb het bestudeerd voor mezelf maar ook om de diepere betekenis van Ubuntu beter te begrijpen en hier een koppeling mee te maken voor INOS. Het resultaat van dit onderzoek voor mezelf is een nog grotere verwantschap met deze filosofie en de overtuiging dat Ubuntu het juiste motto is om van onze organisatie een nog hechter en sterkere gemeenschap te maken. Vandaag wil ik een aantal lessen met jullie delen ter inspiratie voor dit nieuwe jaar.

Lees verder (pdf)

Recommended Posts