Groep 8 van juf Yvonne op basisschool St. Joseph werd verrast door een bezoek van onze minister van Defensie, Ank Bijleveld. Zij sloot aan bij enkele militairen die voor het project ‘Veteraan in de Klas’ kwamen vertellen over hun ervaringen in oorlogen en vredesmissies.

De kinderen hingen aan de lippen van de drie militairen, twee mannen en een vrouw, die met volle uitrusting in de klas waren gekomen om hun ervaringen te delen. Door het Veteraneninstituut worden dit soort gastlessen georganiseerd vanuit het project ‘Veteraan in de Klas’. Veteranen van uiteenlopende oorlogen en vredesmissies bezoeken scholen en gaan in gesprek met leerlingen over hun uitzending. Militairen zetten zich overal ter wereld in, in dienst van de vrede.

In 2019 en 2020 herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Ook op Kbs St. Joseph krijgt dit veel aandacht. De leerlingen van groep 8 op Kbs St. Joseph hadden zich goed op het bezoek voorbereid. In groepjes hadden de leerlingen posters gemaakt rondom het thema oorlog, vrede en bevrijding. Maar ook een onderwerp als ‘vrouwen bij Defensie’ kwam aan de orde.

De veteranen kregen allerlei vragen op zich afgevuurd. Of ze het spannend vonden om naar een oorlogsgebied te gaan? Wat voor soort militairen zijn er allemaal? Hoe lang duurt de opleiding tot militair? Heeft er wel eens iemand tegenover je gestaan met een wapen? De leerlingen hadden zich zichtbaar ingeleefd in dit onderwerp.  Ze mochten ook zelf voelen hoe zwaar de bepakking is die een militair op missie mee moet nemen. Dat viel bepaald niet mee: een stuk zwaarder dan de rugzak die volgend jaar mee moet naar de middelbare school!

Later op de ochtend kwam ineens mevrouw Ank Bijleveld, minister van Defensie, de klas binnengelopen. Ze werd vergezeld door twee militairen in ceremonieel uniform. Dat was een bijzondere verrassing voor de kinderen. Voor één leerling was het dat echter niet: Zoë, wiens ouders beiden in het leger zitten, had een brief naar de minister geschreven of zij een keer in haar klas wilde komen. Groot was haar blijdschap toen bleek dat de minister echt zou komen. Ook de bewindsvrouw kreeg allerlei vragen op zich afgevuurd. Wat doet een minister van defensie zoal? Of ze ook bij trainingen en missies aanwezig is? Wat ze eraan doet om meer vrouwen in het leger te krijgen? Maar ook: zal er in Nederland oorlog komen?

Woensdag 9 oktober zal voor de groep 8-leerlingen van Kbs St. Joseph nog heel lang in het geheugen gegrift staan!

Recommended Posts