Het begon als een experiment, als oplossing om de uitleg van de leerkracht ook op andere manieren en momenten aan te kunnen bieden. Hareld Bastiaansen van Kbs De Horizon is er intussen al heel wat avonden mee zoet geweest: Het Leerkanaal, een website waar leerlingen intussen zelf uitleg kunnen vinden over allerlei onderwerpen.

Screencasts

“Met de komst van het Chromebook en het werken op INOSweb kwamen leerlingen al snel met de vraag: Hoe moet dat? Die vraag kwam vaker terug, want niet alle handelingen zijn in één keer geleerd. Ik begon screencasts te maken over hoe je bijvoorbeeld een Google presentatie maakt. Een screencast is een korte video waar te zien is wat ik doe op het scherm. Ik vertel daarbij waar je naar moet kijken en wat je moet doen.

Op een gegeven moment had ik wel 50 filmpjes verzameld. Die stonden allemaal op een Youtube-kanaal. Maar de leerlingen gaven aan dat het soms wel heel moeilijk was om daar een filmpje op te zoeken. Daarom bouwde ik een aparte site waar alle filmpjes makkelijk op zijn te vinden. Al snel maakten ook leerlingen van de parallelgroep er gebruik van. En nu krijg ik uit het hele land reacties van kinderen die het leerkanaal vinden en er blij mee zijn!”

Elke video is eigenlijk een les: uitleg hoe je iets moet doen. Je vindt er video’s over breuken, klokkijken, ook de 10 tijdvakken van Geschiedenis. Hareld zet het leerkanaal vaak in om voorkennis te activeren (O ja, zo zat het!). Afhankelijk van het onderwerp koppelt hij inhoud van het leerkanaal aan een tegel op INOSweb, zodat zijn leerlingen snel aan de slag kunnen.

Het leerkanaal is altijd toegankelijk: leerlingen kunnen er thuis ook mee aan de slag, al dan niet met hun ouders. Intussen wordt alle content van Het Leerkanaal ook gedeeld met Klascement.net. Dit is een professionele website waar je kwalitatief goed lesmateriaal kunt delen (en vinden!).

Recommended Posts